Lokalni izbori: Kakva je situacija u komšiluku?

Izbori 2024

Na trenutak ćemo ostaviti po strani izbornu kampanju u Kalesiji da bi provjerili kakva je predizborna situacija u općinama/gradovima u okruženju i ko se bori

U Živinicama se vodi žestoka borba za poziciju gradonačelnika između aktuelnog lidera Begana Muhića kojeg je kandidirala Stranka demokratske akcije i kandidata Naroda i pravde Asima Aljića kojeg podržava i SDP. Kada su u pitanju kandidati za Gradsko vijeće, čak 13 partija je kandidovalo svoje liste u Živinicama.

Kada su u pitanju Banovići, standardno će bitku za poziciju načelnika voditi kandidati SDA i PDA. Aktuelni načelnik Bego Gutić je ponovo kandidat ispred SDA dok je PDA kandidovala Mehmeda Hasanovića.

U utrci za mandate u OV Banovići je osam političkih subjekata dok će se na glasačkom listiću naći i jedan kandidat iz reda nacionalnih manjina.

U opštini Osmaci trku za poziciju načelnika vode aktuelni lider Osmaka Radan Sarić (SNSD) i Ljubo Petrović (SDS – Volja naroda). Među 12 listi za SO Osmaci su i liste SDA i NiP-a kao probosanskih stranaka. SDA na svojoj listi ima 12 kandidata, dok NiP na svojoj ima 5 kandidata.

SDA je u Sapni za poziciju načenika kandidovala aktuelnog načelnika Zudina Mahmutovića. Njemu će jedini protivkandidat biti Ševal Brzović iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Kada je u pitanju utrka za Općinsko vijeće, ukupno je sedam stranaka kandidovalo svoje liste.

U utrci za gradonačelnika Tuzle su četiri kandidata. Zoran Blagojević, kandidat SDA, ima podršku i Nezavisne liste Sloboda te Demokratske fronte dok aktuelni gradonačelnik Zijad Lugavić, kandidat SDP-a, ima podršku od sedam stranaka (Tuzlanska Alternativa, Narod i pravda, Socijaldemokrate BiH, BH Zeleni, Bosanski narodni front, Pokret demokratske akcije i Naša stranka).

Derviš Čičko je kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu dok je Tihomir Mihajlović kandidat ispred SNSD-a. Čak 19 je listi za Gradsko vijeće te tri kandidata iz reda nacionalnih manjina.

U Čeliću će utrku za načelnika voditi Muhamed Šadić (SDA) i Admir Hrustanović (SBiH), Taib Muminović je jedini kandidat za načelnika Teočaka dok su u Lukavcu četiri kandidata za gradonačelnika/cu: Fahrudin Skopljak (SDA), Kenan Omerdić (SDP), Edin Delić (SD BiH) i Dajana Čolić (DF).

Zona 080