Turska se oprašta od Asima Parsa: “Bio je jedan od najvažnijih za tursku košarku”

Sport

Kalesijsku, ali i cijelu bh. javnost jučer je pogodila vijest o smrti poznatog košarkaša Asima Paščanovića – Parsa.

Vijest o njegovoj tragičnoj smrti ubrzo je stigla i do Turske, zemlje u kojoj je rahmetli Asim košarkaška legenda. Turska javnost je sa velikim žaljenjem primila vijest o smrti bivšeg reprezentativca koji je bio dio reprezentacije Turske koja je 2001. osvojila srebrenu medalju na Eurobasketu i tako ušla u historiju.

Od Asima su se tokom jučerašnjeg dana oprostili najveći turski klubovi Anadolu Efes, Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš, Turk Telekom, Tofaš, Pinar Karšijaka i drugi, zatim veliki broj turskih medija uključujući one najčitanije, kao i veliki broj sportskih radnika i bivših Asimovih saigrača, te navijača.

“Dragi moj brate, moj cimeru, tako mi je žao. Počivaj u miru brate moj”, napisao je bivši Asimov saigrač Nedim Yucel koji sada obavlja direktorsku funkciju u košarkaškoj sekciji Bešiktaša.

Bivša NBA zvijezda i Asimov saigrač iz reprezentacije Turske, te sadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Turske Hidayet Turkoglu u svojoj poruci navodi da je Asim jedno od najznačajnijih imena za tursku košarku.

“Sa tugom sam primio vijest o smrti nekadašnjeg saigrača i reprezentativca Asima Parsa, jednog od najvažnijih imena za tursku košarku. Neka mu se Bog smiluje, saučešće njegovoj porodici i našoj zajednici”, napisao je Turkoglu.

Pars je u turskoj proveo skoro cijelu seniorsku karijeru igrajući za najveće tamošnje klubove, a kao dio “12 divova” kako su od milja navijači zvali tu selekciju Turske bio je i srebreni na Eurobasketu. Pored Parsa i Turkoglua, selekciju “12 divova” činili su i legendarni Ibrahim Kutluay, Mehmet Okur, Huseyin Bešok…

Dženaza namaz i ukop Asima Paščanovića Parsa biće obavljeni danas nakon ikindije namaza na mezarju kod Atik džamije.

Zona 080