U Općini Kalesija predstavljen projekat „eVijeće“ (VIDEO)

Kalesija

Sekretar Općinskog vijeća Hajrudin Huseinović danas je u zgradi Općine Kalesija predstavio projekat „eVijeće“ koji će u narednim mjesecima da bude dio rada Općinskog vijeća Kalesija čime će se dosadašnji način dostave materijala i sam rad vijeća prilagoditi ovom projektu.

Prvi korak kojeg je neophodno bilo uraditi jeste da postojeći prostor sale Općinskog vijeća se pretvori u multimedijalnu salu sa potrebnim inventarom i svim tehničkim predpostavkama za realizaciju ovakvog projekta. Nakon toga,neophodno je bilo nabaviti opremu koja će biti primjenjivana u radu Općinskog vijeća Kalesija. Od te opreme ja bih pomenuo za one koji upravljaju sjednicom laptopi, a za sve vijećnike tablete kako bi mogli raditi elektronski bez papirnatog materijala. Nakon toga rađen je softver koji je podrazumijevao sve ukupan rad počev od pripreme, održavanja sjednice kao i priprema i dostavljanje izvještaja kako za tu tako i prethodne sjednice koje su bile obavljene korištenjem ovog „eservisa”, kazao je sekretar OV Kalesija Hajrudin Huseinović.

Ramo Abidović portparol Općine Kalesija rekao je da je Općina Kalesija za adaptaciju i uređenje sale Općinskog vijeća izdvojila 80.000 KM, a za nabavku opreme i softvera potrebnog za rad ove platforme isto toliko, čime su stvorene pretpostavke da se u narednom periodu kompletan projekat primjeni i na upravu, odnosno da se uspostavi „eUprava“ što će olakšati određene procedure i smanjiti čekanja.

U budućem radu Općinskog vijeća, kad se vijeće za to odluči, stvorene su predpostavke da nema dostave papirnatog materijala nego to ide elektronski. Prema riječima Huseinovića uštede su velike. Također, ovim se postiže se i transparentnost u radu.