Foto: Privatni album

Tjelesni i zdravstveni odgoj u školama: U “trendu” je izbjegavanje tjelesnih aktivnosti

Kalesija

Redovna tjelesna aktivnost direktno utiče na tjelesnu i mentalnu kondiciju te socijalne i kognitivne vještine kod ljudi/djece. Tjelesna aktivnost uveliko poboljšava životni stil i sposobnost dugotrajnije koncentracije.

Prema Nastavnom planu, učenici pohađaju časove tjelesnog i zdravstvenog odgoja tokom cjelokupnog školovanja pa čak i na fakultetima.

Nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja Rijad Alića za Zona 080 objašnjava važnost tjelesne aktivnosti mladih odnosno djece.

– Tjelesna aktivost u školama je jedan od ključnih faktora za razvoj mladih osoba. U školama se mnogo radi na razvijanju koordinacije i fleksibilnosti kao i na poboljšanju opšte fizičke pripreme što kao rezultat daje poboljšanje kognitivnih sposobnosti koje se prenose na sve ostale predmete – kaže Alić koji je mišljenja da tjelesnu aktivnost đacima treba predstaviti kao zabavu.

– Tjelesnu aktivnost đacima treba predstaviti kroz društvene igre kako bi se što lakše adaptirali i zavolili iste – dodaje Alić.

Uticaj modernih tehnologija je primjetan i na tjelesnom odgoju. Nažalost, taj uticaj je uglavnom negativan i donosi nam “trend” izbjegavanja tjelesne aktivnosti.

– Učenici veoma često izbjegavaju tjelesne aktivnosti uslijed negativnog uticaja modernih tehnologija koje su doprinijele slabijoj aktivnosti novih generacija. Naša struka u posljednje vrijeme je više bazirana na motivacijski dio nego na efikasnost i obim rada sa učenicima. Najčešće su aktivna djeca koja već pored školskih obaveza učestvuju u trenažnim procesima lokalnih klubova. Pa tako dječake obično najviše zanima fudbal dok se djevojčice baziraju na odbojku i košarku – navodi Alić.Alić: U "trendu" je izbjegavanje tjelesnih aktivnosti

Za kraj, pitali smo našeg sagovornika kako se nastavnici snalaze danas kada je u pitanju održavanje časova tjelesnog u školama.

– Velika je borba pobuditi u đacima ljubav prema atletici ili gimnastici to je vječita borba u toku školskog ciklusa mladih ljudi. Također veliki broj učenika nije upoznat sa pravilnim načinom ishrane te određene časove posvećujemo kako bih ih educirali i informisali na koji način mogu da unose najkvalitetnije nutrijente prilikom oporavka od tjelesnih aktivnosti. Karijera profesora tjelesnog odgoja je raznovrsna zanimljiva i jako odgovorna ukoliko želimo toj profesiji posvetiti maksimalnu pažnju. Nažalost sve je više “spavača” koji rade po principu “izbaci loptu i igraj se” što nam doprinosi da su učenici sve manje aktivni – ističe Alić na kraju razgovora za Zona 080.